Gusta van Gulick (1925 - 2007).


Al in haar kindertijd schreef Gusta van Gulick kleine verhaaltjes en noteerde ze observaties van dingen die haar raakten.
Na de middelbare school studeerde ze piano aan het Conservatorium in Den Haag.
Getrouwd en met twee kinderen begon ze deel te nemen aan de poëzie-workshops van "Bzztôh", en kwam rond 1972 met haiku in aanraking.
Ze kreeg al snel de smaak te pakken en ging haiku-weekenden en -cursussen volgen aan het Instituut voor Dramatische Vorming in Amsterdam, bij Jos van Hest en Frederice van Faassen, en volgde later lessen bij de Japanse haiku lerares Shigeko Isaacson.
Samen met nog een aantal anderen richtte ze in 1980 de Haiku Kring Nederland op.
Gusta heeft gepubliceerd in de Nederlandse tijdschriften "Zen" en "Vuursteen", het meertalige tijdschrift "Woodpecker" en in William Higginson's "Haiku World".
Verder publiceerde ze met mede door haar ook in 1980 opgerichte Haagse Haikukring de bundels "Klepperwerk"(1980) en "Maan in de sloot"(2000). Van haar eigen hand verscheen de radijs-uitgave "De theeketel"(1999).
Ze won diverse prijzen: een voor een haiku in de Meulenhoff Poezie Kalender (1987), en verschillende prijzen en eervolle vermeldingen in Japanse kranten en haikutijdschriften.

Gusta was een actief beoefenaar van Zen-meditatie. Ze ging hiervoor ook regelmatig in retraite in verschillende kloosters in Nederland. Daar schreef ze dan ook weer prachtige haiku. Deze haiku kunt u vinden onder de noemer "Zen Suites".

Op deze website hebben we een zo compleet mogelijk overzicht bijeen gebracht van haar werk. Zowel haar Nederlandstalige als haar Engelse haiku zijn erop te vinden, maar ook artikelen die ze schreef over haiku. Ze was altijd op zoek naar de betekenis achter haiku. Een zoektocht die een levenlang duurde.

Ongeveer honderd van Gusta's mooiste haiku's zijn door de Haagse Haiku Kern geselecteerd en verzameld in "De maan van vandaag". Deze bundel is verkrijgbaar bij uitgeverij Boekscout en te bestellen bij iedere boekhandel (ISBN 978-94-6089-940-9).